dsm2

Er din boligindretning primært præget af nyindkøb, og vil du gerne give designudtrykket lidt mere karakter? Så kan du med fordel gå efter det mere organiske præg. En god løsning er det tidløse plankebord med sit rustikke præg og den naturlige patina.

Mange tror, at et plankebord partout skal være langt og rektangulært, men der findes en lang række andre løsninger. Du kan f.eks. finde de kortere modeller, der passer perfekt ind i kontormiljøet. Eller måske går du efter det runde plankebord til den mindre lejlighed.

Planker kan ligeledes integreres i form af hylder, natborde eller bænke. Eftersom de er robuste, kan du både bruge dem til indendørs og udendørs brug – blot du sørger for at pleje træet med de rette olier.

Hvilken træsort skal jeg vælge?
Det kommer selvfølgelig meget an på din personlige stil, og hvordan lysindfaldet er i boligen. Et mørkt plankebord trækker en del lys, men kan være super flot i den åbne, hvide stue, hvor det giver indretningen noget mere kant. De lyse toner passer omvendt godt til det mindre rum, hvor du ønsker at skabe en mere rummelig fornemmelse.

Klassiske træsorter for plankeborde er eg, bøg, valnød, ask og teak. Du kan altid bejdse træet, hvis det ikke har helt den farvetone, du søger. Måske skal træet matche med nogle eksisterende spisebordsstole. Eller det tæppe, du har arvet? Elsker du den mere rustikke stil, kan du f.eks. vælge et plankebord i genbrugstræ. Genbrugstræ kan komme alt fra et gammelt gymnastikgulv til brædder fra gamle møbler eller kasser. Af og til bliver plankerne bevidst mikset, så plankebordet spiller på forskellige nuancer og udtryk. Det er en perfekt løsning til dig, der elsker at skille dig ud.

Hvilken træsort skal du vælge?
Træ – et organisk materiale

Når du vælger et plankebord, skal du være OBS på, at det er et organisk materiale. Det indebærer blandt andet, at træet kan give sig lidt over tid, hvorfor der opstår små sprækker. Det er en del af den naturlige patina. Flere træsorter kan også ændre farve. Træ er et fantastisk materiale, men det kræver som regel også, at du behandler det med jævne mellemrum, så det kan bevare det flotte udtryk i længere tid. Det er her altid en god idé at følge producentens anvisninger, ligesom du kan finde mange gode guides på nettet. Husk at gå ud fra den specifikke træsort, da ikke alle trætyper kræver den samme behandling.

Plankebord.dk er et af de steder, hvor du kan finde en række gode råd til, hvordan du dels behandler dit træbord, og dels hvordan du vælger den rigtige type. Her kan du i øvrigt også finde gør det selv-tips til, hvordan du selv kan lave et plankebord – og måske udvikler det sig også til andet boligtilbehør. 

Byg selv med planker